March 26, 2021

Zimsko siljenje čebulnic

V zimskem času lahko pripravimo čebulice vitezove zvezde ali hijacint, da nam zacvetijo že pozimi in ne šele spomladi, saj je spomladi na voljo več cvetočih rastlin kot jih imamo v zimskem času.

Z izrazom siljenje čebulnic opisujemo spodbujanje rastlin, da zacvetijo prej, kot po navadi. V zimskem času lahko pripravimo čebulice vitezove zvezde ali hijacint, da nam zacvetijo že pozimi in ne šele spomladi, saj je spomladi na voljo več cvetočih rastlin, kot jih imamo v zimskem času.

Siljenje čebulnic vitezove zvezde

Vitezovo zvezdo (staro ime zanjo je amarilis) najprej namočimo za eno uro v raztopino pripravka PREVICUR in OCTAVE.

Na ta način preprečimo pojav koreninske gnilobe in rdečega ožiga. Nato pa čebulico posadimo v lonček, tako da je polovico čebulice v zemlji, polovico pa jo gleda iz zemlje. Zalijemo jo z ostankom PREVICUR-ja in OCTAVE, nato pa jo pokrijemo z drugim praznim lončkom ali črno pvc vrečko, da bo čebulica v popolni temi. Postavimo jo na toplo mesto s temperaturo okrog 20 stopinj. Držimo jo popolnoma suho, ne da bi jo zalivali in čakamo, da požene iz čebulice cvetno steblo. Ko je cvetno steblo visoko od osem do 12 cm, pa čebulico odkrijemo in postopoma prenesemo na okensko polico. To pomeni, da jo postavimo vsak dan nekoliko bližje, saj bi sončni žarki lahko poškodovali nežno cvetno steblo, ki je bolj rumenkasto kot zeleno.

Zalivanje in dognojevanje

Ko smo rastlino odkrili, pa je čas, do jo pričnemo tudi redno zalivati in dognojevati. Najprej jo dobro zalijemo, da se po daljšem sušnem obdobju dobro napije vode. Čez kakšen dan ali dva pa jo zalijemo s TEKOČIM GNOJILOM ZA CVETOČE RASTLINE. Dognojujemo jo v tedenskih presledkih, saj sedaj, ko se pripravlja na cvetenje, potrebuje veliko hranilnih snovi.

Ko rastlina odcveti, cvetno steblo tik nad čebulico odrežemo. Tako rastlina ne bo delala semen, temveč bo pognala še eno ali celo dvoje cvetnih stebel.

Ko pa odcveti še drugo in tretje cvetno steblo, je čas, da jo nekajkrat zalijemo s kristaličnim gnojilom KRISTALIN CVET. To opravilo prav tako izvajamo v tedenskih presledkih.

Presaditev vitezove zvezde na prosto

Ko pa mine nevarnost pozebe, to je v drugi polovici meseca maja, vitezovo zvezdo posadimo ven na prosto, kjer si bo do konca meseca avgusta nabirala novih moči za cvetenje v naslednji zimi. V sušnem vremenu jo bomo zalivali, redno pa jo bomo tudi dognojevali, in sicer izmenično enkrat s KRISTALIN CVET-om, drugič S TEKOČIM GNOJILOM ZA CVETOČE RASTLINE. Konec meseca avgusta ali v začetku septembra pa čebulico vzamemo iz zemlje in jo prenesemo v prostor, kjer naj bo temperatura med 16 in 18 stopinjami. Korenine ji pokrijemo z zemljo, da se ne izsušijo in pustimo najmanj šest tednov popolnoma pri miru. Nato pa odstranimo liste, ki so se med tem časom posušili. Čebulica je sedaj pripravljena za zimsko siljenje.

Posadimo jo v R – SUBSTRAT ali PREMIUM ali v UNIVERZALNI BIOSUBSTRAT. Priporočljivo pa je, da vedno dodamo substratu še malo navadne vrtne prsti. Če je bilo siljenje čebulnic uspešno, bo naša vitezova zvezda zacvetela prej.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ZELENI NASVETIUREJANJE VRTAKMETIJSKA MEHANIZACIJASPLOŠNOKONTAKTPogoji poslovanja